Kuulokerjäläiset

Muistan nuoruudestani kahvilan kiertävän pahvilappujen jakajan. Kohteliaan nöyrästi hän jakoi kaikkiin pöytiin kortin, jossa kertoi olevansa kuuro ja kiitollinen pienestä lahjoituksesta. Hetken kuluttua hän keräsi kortit pois, lahjoituksilla tai ilman.

Ilmiö ei ole uusi ja se tuntuu edelleen tehoavan, koska kerääjiä on taas liikkeellä. Ikäväksi asian tekee, että Kuuloliitto ja Kuurojen liitto on sotkettu keräykseen mukaan. Tässä muutamia linkkejä aiheesta:

Metro-lehti 19.7.2013: Kuuroksi tekeytyvät kerjäläiset rikkovat lakia

Kuuloliiton tiedote 22.7.2013: Kuuloliitto varoittaa laittomista kerääjistä

YLE:n uutinen 23.7.2013: Huijarit keräsivät rahaa Kuuloliiton nimissä

Tälle ajalle tuttuun tapaan tieto leviää nopeasti internetin välityksellä. On syytä kiittää kaikkia asiaan puuttuneita, varsinkin jäsenyhdistysten jäseniä, jotka ovat osanneet kysyä keräyslupaa näiltä huijarikerääjiltä. Oikealla asialla olevalla on aina luvat kunnossa ja myös näyttää kysyttäessä.

Kuulovamman näkymättömyys tulee esille tässäkin; kun ei puhu ja välittää sanomansa kirjallisena, käy kuurosta tai kuulovammaisesta. On vaikeata kuvitella liikunta- tai näkövammaista huijarikerääjää. En väitä, etteikö heitä olisi, mutta tekeytyminen vammaiseksi käy helpoiten kuulovammaista matkimalla. Toisaalta, työssäkäyvänä kojeenkäyttäjänä sitä tuntee itsensä myös hieman loukatuksi; me elämme suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa, eikä kenenkään, edes vammaisen tarvitse lähteä tässä maassa kerjuulle. Taloudellisesti voi olla tiukkaa, mutta se on eri asia.

Siksi toivoisikin kerjäläisten kerjäävän rehellisesti, omissa nimissään. Jonkun toisen, varsinkin yhteisön nimissä kerääminen omaan taskuun on rikos, ei yhtään sen vähempää. Silti kyse ensisijaisesti on yhteisön maineesta, jota ei voi rahalla mitata. Haluankin tässä yhteydessä vielä kerran painottaa: Ainoa keräys, joka Kuuloliiton nimissä on menossa, kerää rahaa lahjoittajakirjeen muodossa Lasten ja nuorten kuntoutuskodin kunnostamiseen. Jos olet kiinnostunut auttamaan tässä työssä, ota yhteyttä joko bloginpitäjään tai suoraan Kuuloliittoon: puh. (09) 580 3350 tai (09) 580 3330.

Säästöni menevät hyvään tarkoitukseen, miau!

Leave a Reply